باقیمانده یوز پلنگ ایرانی+عکس
باقیمانده یوز پلنگ ایرانی
از یوزپلنگ آسیایی تنها جمعیت کوچکی در ایران باقی مانده است. مدیرعامل "انجمن یوزپلنگ ایرانی" میگوید کمتر از ۷۰ قلاده یوز در ایران وجود دارد که عوامل انسانی خطر انقراض نسل آنها را تشدید میکند.
بر اساس آخرین آمار "انجمن یوزپلنگ ایرانی"، تعداد یوز در ایران از آنچه پیش از این اعلام شده بود کمتر است. پیشتر سازمان حفاظت از محیطزیست ایران اعلام کرده بود بین ۷۰ تا ۱۲۰ یوزپلنگ در ایران وجود دارد.
مرتضی اسلامی دهکردی مدیرعامل "انجمن یوزپلنگ ایرانی" میگوید بعد از اجرای برنامه برآورد جمعیت یوز مشخص شده که نه حداقل بلکه حداکثر ۷۰ یوز در ایران وجود دارد.
یوزپلنگ آسیایی در نیمه قرن گذشته از پهنه اکثر زیستگاههای خود در آسیا محو شد و تنها جمعیت کوچکی از آن در ایران باقی ماند. عمده زیستگاه یوزپلنگ ایرانی در استان یزد است. همچنین استان خراستان جنوبی، پارک ملی و منطقهی حفاظتشده سیاهکوه پناهگاه حیات وحش دره انجیر، منطقه شکار ممنوع آریز، منطقه حفاظتشده کوه بافق، منطقه حفاظتشده کالمند بهادران، منطقهشکار ممنوع بهاباد در استان یزد، پناهگاه حیات وحش دربند راور در استان کرمان، پارک ملی توران، منطقهی حفاظتشده خوش ییلاق در استان سمنان، پناهگاه حیاتوحش میاندشت در استان خراستان شمالی و منطقه درونه در استان خراسان رضوی، پارک ملی کویر در استان سمنان و پناهگاه حیاتوحش عباسآباد نایین در استان اصفهان از دیگر زیستگاههای یوزپلنگ در ایران هستند.
جادهها؛ مهمترین خطر برای یوزپلنگها
آنطور که مدیرعامل "انجمن یوزپلنگ ایرانی" میگوید تخریب زیستگاه یوزپلنگ به وسیله احداث جاده و معدن مهمترین خطری است که زندگی یوزها در ایران را تهدید میکند. در سال ۱۳۹۰ حدود دو سوم تلفات یوزپلنگ در ایران مربوط به تصادف یوزها با وسایل نقلیه در جادهها بوده است.
مرتضی اسلامی دهکردی میگوید: «متاسفانه جدیدا هم جادههایی در زیستگاههای یوزپلنگ در حال احداث است که یکی از بدترین آنها جاده موسوم به جاده گزوییه است که از وسط منطقه حفافظتشده کوه بافق عبور میکند. این منطقه یکی از مهمترین زیستگاههای یوز و پلنگ در ایران است که این جاده دقیقا از وسط منطقهی امن زیستگاه یوز عبور میکند.»
آیا برای جلوگیری از انقراض یوزپنگ ایرانی، تکثر یوز در اسارت امکانپذیر است؟ به گفته مدیرعامل "انجمن یوزپلنگ ایرانی" این کار بسیار مشکل و هزینهبر است. او می گوید: «اولویت همیشه حفاظت در زیستگاههاست و اگر قرار است هزینهای شود، در درجه اول باید برای حفاظت از زیستگاهها اتفاق بیافتد. الان تکثیر یوز هیچ اولویتی ندارد. با این کار ما نمیتوانیم جلو انقراض یوز را بگیریم. بهخاطر اینکه حتی اگر طرح تکثیر یوز هم موفق باشد، اگر زیستگاهی وجود نداشته باشد، نمیشود آنها را رهاسازی کرد. اگر بتوان جمعیتی از یوزهای تکثیرشده را در زیستگاههای ناامن رهاسازی کرد، باز دوباره به واسطه همان عوامل تهدیدی، یوزها از بین میروند و میلیونها تومان سرمایهگذاری از دست میرود.»
دوربینهای تلهای
در ایران برای درک بهتر از زندگی و تعداد یوزها از دوربینهای تلهای استفاده میشود. سنسور این دوربینها به حرکت و حرارت حساس هستند. این دوربینها در زیستگاههای یوز کار گذاشته میشوند و وقتی حیوانی از جلوی دوربین رد شود، این دوربینها تصاویر حیوان را ثبت میکنند.
خالهای یوزپلنگ همچون اثر انگشت انسان منحصر به فرد است و خالهای هیچ دو یوزی شبیه به هم نیست. بعد از ثبت تصاویر توسط "انجمن یوزپلنگ ایرانی"، خالهای یوزپلنگها با هم مقایسه میشوند و پس از بررسی، آماری از تعداد یوزپلنگهایی که در ان منطقه زندگی میکنند به دست میآید.
خوبه متنوع بود